5 tips som hjälper ditt barn få högre betyg

5 tips som hjälper ditt barn få högre betyg

Som förälder vill du se till att ditt barn gör bra ifrån sig i skolan. Till din fördel finns det tips på saker som du kan göra för att hjälpa ditt barn nå sin fulla potential. Det viktiga är att hitta rätt metod och studieteknik som passar ditt barns studier. Testa de olika tipsen nedan och hitta det som fungerar bäst för er!

1.  Studera innan läggdags

En av de mest effektiva sätten att hjälpa ditt barn med studierna är att uppmuntra dem att studera innan läggdags. Sömnen har en stor påverkan på hjärnan och dess funktion för inlärning och bearbetning av ny information. Genom att studera precis innan läggdags kan din hjärna fokusera på att bearbeta den senaste informationen som togs upp. Det som är viktigt att tänka på är däremot att inte studera ett ämne eller göra uppgifter som stressar ditt barn precis innan läggdags. Detta är viktigt eftersom att det istället kan påverka ditt barn negativt då de kan få sömnbrist eller bygga upp stress. Ett studietips kan istället vara att repetera information som ditt barn studerat tidigare under veckan precis innan läggdags.

Har ditt barn svårt för att fokusera oavsett om ni studerar på dagen eller innan läggdags kan det vara en bra idé att överväga läxhjälp med en privatlärare. Det finns professionella företag med privatlärare i hela Sverige som erbjuder allt från läxhjälp i centrala Stockholm till läxhjälp i mindre orter. Tillsammans med en privatlärare kan ditt barn lättare fokusera på sina svårigheter och repetera information för att nå studiemålen.

2.  Strukturera upp en studieplan

Det är viktigt att strukturera upp och skapa en realistisk studieplan för att undvika stressiga situationer för ditt barn. Istället kan du tillsammans med ditt barn ta fram en studieplan där ni exempelvis ringar in provdagen och lägger in studiemålen vecka för vecka. Ett bra tips är att stycka upp ämnen och uppgifter och sätta mindre mål för varje vecka. På så sätt finns det mycket tid till att både lära sig mer, ta sig an svårare uppgifter samt repetera innan den faktiska provdagen. Genom att skapa struktur i studierna kan ditt barn även delta och vara med på andra aktiviteter på sin fritid utan att behöva överbelasta eller stressa över studierna.

3.  Få effektiva resultat med en privatlärare

Ett av de mest effektiva tipsen som ger bäst och snabbast resultat är läxhjälp med en privatlärare. Läxhjälpsorganisationen Allakando har exempelvis privatlärare i hela Sverige – oavsett om du bor i Kiruna i norr, Göteborg i väst eller Trelleborg i söder. Tillsammans med en privatlärare kan ni hitta de rätta metoderna och studieteknikerna anpassat efter just ditt barn. En professionell privatlärare kan även erbjuda individuell uppmärksamhet och hjälpa ditt barn med att stärka motivationen och öka självförtroendet i sina studier. Genom att få hjälp av en privatlärare kan ditt barn få unika utvärderingar och förklaringar som gör att de skapar en större förståelse för ämnet och blir mer självsäker i sina studier.

4.  Ta pauser och belöna

En ytterligare bra punkt att tänka på är att ta regelbundna pauser under studietiden då det kan förbättra inlärning och koncentration. Uppmuntra ditt barn till att ta korta pauser efter varje eller varannan intensiv studieperiod. Ett exempel kan vara att de studerar intensivt och effektivt under en timme och sedan tar en 10-15 minuters paus. Under dessa pauser kan de göra allt ifrån att sträcka på sig, dricka vatten, ta något litet att äta till att göra något lite mer avkopplande. Du som förälder kan även använda belöningar som motivationsfaktor. Efter att ha avklarat en viktig uppgift eller nått ett mål kan du fira framgången tillsammans med ditt barn genom att göra något roligt tillsammans eller ge dem en liten present. En belöning ger barnet något att se fram emot och stärker deras effektivitet och engagemang för studierna.

5.  Börja i god tid och repetera

För att uppnå både kort- och långsiktig framgång i skolan är det centralt att börja i god tid och repetera all information. Det är viktigt att du hjälper ditt barn förstå vikten av att börja med studierna i god tid – för att inte skapa lika stor belastning dagarna innan proven eller inlämningarna. Du kan hjälpa ditt barn med att ta fram material och tekniker som gör det lättare för dem att studera effektivt och gör det roligt att repetera information. Repetition är nyckeln till att stärka kunskap så uppmuntra ditt barn att gå igenom tidigare anteckningar regelbundet för att förstärka inlärningen och förbättra långtidsminnet. Exempel på material som ni kan skapa tillsammans är små informationskort som gör det enklare för ditt barn att gå igenom och repetera information som de lärt sig under tidigare dagar och veckor.

Som förälder kan du hjälpa ditt barn att nå sin fulla potential i sina studier. Genom att testa och använda dessa fem tips kan ni hitta det som fungerar bäst för just ditt barn och förbättra ditt barns studievanor. Det är viktigt att tänka på att varje barn är unikt. Anpassa därmed tekniker och strategier efter just ditt barns behov och studiemål. Med rätt stöd kan ditt barn höja sina betyg i skolan!

Bli först med att kommentera

Kommentera